LIVE UPDATES
Aktualitet

Motrat i dërguan foton e saj, historia sesi mbreti Zog u martua me Geraldinën

Princesha Geraldinë u martua me Mbretin Zog më 27 Prill 1938 në Tiranë, Shqipëri dhe u bë menjëherë mbretëreshë.

23 Shtator 2023, 15:42 Nga h.k
Motrat i dërguan foton e saj, historia sesi mbreti Zog u martua me
Mbreti Zog dhe mbretëresha Geraldine

TIRANË-Kontesha Geraldine lindi më 6 gusht 1915 në Budapest në një familje fisnikërisë hungareze. Familja e saj jetoi në Budapest derisa Geraldina mbushi tre vjeç dhe më pas u transferuan në Zvicër pas rënies së Perandorisë Austro-Hungareze. Familja u kthye në Hungari në vitin 1921, por pas vdekjes së babait të saj në vitin 1924, nëna e Geraldinës u transferua bashkë me të dhe dy motrat e saj në Menton, Francë. Princesha Geraldinë u martua me Mbretin Zog më 27 Prill 1938 në Tiranë, Shqipëri dhe u bë menjëherë mbretëreshë. Fustani i saj e dasmës u u krijua nga argjendarët austriakë, diadema e diamantit paraqiste trëndafila të bardhë dhe motive dhie për lajmëtarin e Mbretit Zog. Dasma e tyre u zhvillua në prani të personaliteteve italiane, duke përfshirë të dërguarin e kryeministrit të atëhershëm Benito Musolini. Çifti shkuoi në muajin e mjaltit me një Mercedes-Benz 540 të kuq, të dhuruar nga Adolf Hitleri. Nëna e saj u martua përsëri dhe fëmijët u dërguan në një shkollë me konvikt pranë Vjenës dhe Geraldina filloi të mbante veten pasi pasuria e familjes ishte pakësuar. Në fund të viteve '30, ajo punoi si stenografi dhe shitëse në dyqanin e dhuratave të Muzeut Kombëtar të Budapestit.

Rruga drejt mbretërisë

Ndërsa Geraldina po punonte dhe po bënte emër në shoqërinë hungareze, në Shqipërinë fqinje, Presidenti Amet Zogu e shpalli veten Mbret Zogu I i Shqipërisë dhe atij i duhej një nuse për të stabilizuar këtë familje të re mbretërore. Ai i nxiti motrat e tij të udhëtonin nëpër Evropë për të gjetur një nuse të përshtatshme.

Motrat e tij udhëtuan në Europë duke bërë fotografi të grave që mendonin se do të ishin të përshtatshme dhe dërguan një fotografi të Geraldinës. Mbreti Zog kur pa foton e saj, e vlerësoi të denjë për të qenë mbretëresha e tij dhe Geraldina u thirr në Shqipëri për ta takuar.

Përgatitja për një kurorë

Geraldina u takua me burrin e saj të ardhshëm në dhjetor 1937, pak ditë para fejesës së tyre. Pas shpalljes së fejesës së tyre, Geraldina u emërua Princesha Geraldine e Shqipërisë dhe iu dha pseudonimi "Trëndafili i Bardhë i Hungarisë". Ajo nuk fliste shqip, nuk dinte pothuajse asgjë për vendin e saj.Ajo ishte gjithashtu 20 vjet më e vogël se ai.

Geraldina, Mbretëresha e Shqipërisë

Sipas të dhënave, mbretëresha Geraldinë lulëzoi në rolin e saj si bashkëshorte mbretëreshë. Sipas faqes së internetit të Familjes Mbretërore Shqiptare, ajo “kontribuoi në ndërtimin dhe funksionimin e institucioneve si spitalet, azilet dhe jetimoret” dhe ishte “plotësisht e përkushtuar në promovimin e të drejtave të grave si dhe emancipimin e tyre”.

Ajo solli edhe mjekët më të mirë nga Austria për të punuar në Spitalin Ushtarak në Tiranë dhe ndihmoi në ngritjen e maternitetit të parë në vend. Ajo ndihmoi në themelimin dhe mobilizimin e Kryqit të Kuq Shqiptar.

Ajo ndihmoi në krijimin dhe promovimin e Radio Tiranës dhe i dha prioritet “prezantimit në shoqërinë shqiptare të vlerave dhe një mënyre më të mirë jetese, veçanërisht në zonat rurale” të vendit.

Mbretëresha Geraldinë arriti një vit të plotë kalendarik kur Italia pushtoi vendin prillin e ardhshëm dhe Familja Mbretërore, e cila tani përbëhej nga Mbreti Zog, Mbretëresha Geraldinë dhe fëmija i tyre i vetëm Princi Leka Zogu, i lindur më 5 prill, u largua nga vendi.

Familjet mbretërore u arratisën, duke udhëtuar nëpër Greqi dhe Turqi përpara se të vendoseshin në Francë dhe Angli, ku kaluan pjesën më të madhe të Luftës së Dytë Botërore. Adresa e tyre dikur ishte Hotel Ritz në Londër, por ata kaluan më shumë kohë në Buckinghamshire. Pas luftës, anëtarët mbretërorë u nisën për në Egjipt dhe më pas në Francë, përsëri, ku u vendosën për pjesën tjetër të jetës së mbretit Zog.

Mbreti Zog ishte rishpallur Mbret i Shqiptarëve pas abdikimit të Vittorio Emanuele, por kur Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë hyri në kontroll në vitin 1946, titulli i tij u hoq përsëri.

Fundi i tregimit

Në vitin 1961, Mbreti Zog ndërroi jetë dhe djali i mbretëreshës Geraldinë u shpall Mbret Leka I në një dhomë hoteli parizian nga qeveria mbretërore shqiptare në mërgim, megjithëse ai kurrë nuk sundoi si kreu zyrtar i shtetit. Mbretëresha Geraldinë tani preferoi ta quante veten Nëna Mbretëreshë e Shqipërisë dhe familja mbretërore vazhdoi të udhëtonte, duke u vendosur në Spanjë dhe Afrikën e Jugut, ku mbretëresha Geraldinë do të kalonte pjesën tjetër të jetës së saj. Kontesha Geraldine lindi më 6 gusht 1915 në Budapest në një familje fisnikërisë hungareze. Familja esaj jetoi në Budapest derisa Geraldina mbushi tre vjeç dhe më pas u transferuan në Zvicër pas rënies së Perandorisë Austro-Hungareze. Familja u kthye në Hungari në vitin 1921, por pas vdekjes së babait të saj në vitin 1924, nëna e Geraldinës u transferua bashkë me të dhe dy motrat e saj në Menton, Francë. Princesha Geraldinë u martua me Mbretin Zog më 27 Prill 1938 në Tiranë, Shqipëri dhe u bë menjëherë mbretëreshë. Fustani i saj e dasmës u u krijua nga argjendarët austriakë, diadema e diamantit paraqiste trëndafila të bardhë dhe motive dhie për lajmëtarin e Mbretit Zog. Dasma e tyre u zhvillua në prani të personaliteteve italiane, duke përfshirë të dërguarin e kryeministrit të atëhershëm Benito Musolini. Çifti shkuoi në muajin e mjaltit me një Mercedes-Benz 540 të kuq, të dhuruar nga Adolf Hitleri. Nëna e saj u martua përsëri dhe fëmijët u dërguan në një shkollë me konvikt pranë Vjenës dhe Geraldina filloi të mbante veten pasi pasuria e familjes ishte pakësuar. Në fund të viteve '30, ajo punoi si stenografi dhe shitëse në dyqanin e dhuratave të Muzeut Kombëtar të Budapestit.

Rruga drejt mbretërisë

Ndërsa Geraldina po punonte dhe po bënte emër në shoqërinë hungareze, në Shqipërinë fqinje, Presidenti Amet Zogu e shpalli veten Mbret Zogu I i Shqipërisë dhe atij i duhej një nuse për të stabilizuar këtë familje të re mbretërore. Ai i nxiti motrat e tij të udhëtonin nëpër Evropë për të gjetur një nuse të përshtatshme.

Motrat e tij udhëtuan në Europë duke bërë fotografi të grave që mendonin se do të ishin të përshtatshme dhe dërguan një fotografi të Geraldinës. Mbreti Zog kur pa foton e saj, e vlerësoi të denjë për të qenë mbretëresha e tij dhe Geraldina u thirr në Shqipëri për ta takuar.

Përgatitja për një kurorë

Geraldina u takua me burrin e saj të ardhshëm në dhjetor 1937, pak ditë para fejesës së tyre. Pas shpalljes së fejesës së tyre, Geraldina u emërua Princesha Geraldine e Shqipërisë dhe iu dha pseudonimi "Trëndafili i Bardhë i Hungarisë". Ajo nuk fliste shqip, nuk dinte pothuajse asgjë për vendin e saj.Ajo ishte gjithashtu 20 vjet më e vogël se ai.

Geraldina, Mbretëresha e Shqipërisë

Sipas të dhënave, mbretëresha Geraldinë lulëzoi në rolin e saj si bashkëshorte mbretëreshë. Sipas faqes së internetit të Familjes Mbretërore Shqiptare, ajo “kontribuoi në ndërtimin dhe funksionimin e institucioneve si spitalet, azilet dhe jetimoret” dhe ishte “plotësisht e përkushtuar në promovimin e të drejtave të grave si dhe emancipimin e tyre”.

Ajo solli edhe mjekët më të mirë nga Austria për të punuar në Spitalin Ushtarak në Tiranë dhe ndihmoi në ngritjen e maternitetit të parë në vend. Ajo ndihmoi në themelimin dhe mobilizimin e Kryqit të Kuq Shqiptar.

Ajo ndihmoi në krijimin dhe promovimin e Radio Tiranës dhe i dha prioritet “prezantimit në shoqërinë shqiptare të vlerave dhe një mënyre më të mirë jetese, veçanërisht në zonat rurale” të vendit.

Mbretëresha Geraldinë arriti një vit të plotë kalendarik kur Italia pushtoi vendin prillin e ardhshëm dhe Familja Mbretërore, e cila tani përbëhej nga Mbreti Zog, Mbretëresha Geraldinë dhe fëmija i tyre i vetëm Princi Leka Zogu, i lindur më 5 prill, u largua nga vendi.

Familjet mbretërore u arratisën, duke udhëtuar nëpër Greqi dhe Turqi përpara se të vendoseshin në Francë dhe Angli, ku kaluan pjesën më të madhe të Luftës së Dytë Botërore. Adresa e tyre dikur ishte Hotel Ritz në Londër, por ata kaluan më shumë kohë në Buckinghamshire. Pas luftës, anëtarët mbretërorë u nisën për në Egjipt dhe më pas në Francë, përsëri, ku u vendosën për pjesën tjetër të jetës së mbretit Zog.

Mbreti Zog ishte rishpallur Mbret i Shqiptarëve pas abdikimit të Vittorio Emanuele, por kur Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë hyri në kontroll në vitin 1946, titulli i tij u hoq përsëri.

Fundi i tregimit

Në vitin 1961, Mbreti Zog ndërroi jetë dhe djali i mbretëreshës Geraldinë u shpall Mbret Leka I në një dhomë hoteli parizian nga qeveria mbretërore shqiptare në mërgim, megjithëse ai kurrë nuk sundoi si kreu zyrtar i shtetit.

 

Mbretëresha Geraldinë tani preferoi ta quante veten Nëna Mbretëreshë e Shqipërisë dhe familja mbretërore vazhdoi të udhëtonte, duke u vendosur në Spanjë dhe Afrikën e Jugut, ku mbretëresha Geraldinë do të kalonte pjesën tjetër të jetës së saj./ La Repulica

 

mbreti zog mbreteria geraldina zogu mbreteresha

Sondazh

Poll

VIDEO-VIRALE/ Po fliste në Rrugën e Salës, demokrati 'kapet mat' nga gruaja

VIDEO-VIRALE/ Po fliste në Rrugën e Salës, demokrati 'kapet mat' nga gruaja

"Injoranca nuk është argument" Nuk i pëlqeu pyetja, Rama prek në faqe gazetaren Ambrozia Meta

Del VIDEOJA, Elia godet Princ Lekën: Familja ime të ka mbajtur me bukë

VIDEO/ Noka i jep Spiropalit pankartën, Ministrja ofrohet ta mbaj para fytyrës

Publikohen pamjet nga brenda bazës ajrore të Kuçovës, Komandanti: E gatshme për stërvitjen e trupave

Tempulli 2/ Me kanabis gati për shitje dhe shuma parash, arrestohen 4 të rinj në Tiranë

Dalin pamjet nga kasollja ku u vra 50-vjeçari në Durrës

Kontrabandonin ilaçe dhe telefona, arrestohen dy persona në Tiranë, sekuestrohen 47 iPhone

I vunë flakën eskavatorit me vlerë 150 mijë euro, arrestohen 2 autorët e ngjarjes

Reshjet e shiut dhe borës në vend, policia: Moderoni shpejtësinë e mos kryeni parakalime të gabuara

Kampioni Alvin Karaqi mes lotësh: Për besë u ndjeva si Gjergj Kastrioti kur mora flamurin

'Dokumentar horror'/ Berisha publikon pamjet: Do ju paraqes terrorin që Bajrajt ushtruan më 14 maj

Krimi në Bulqizë/ Fqinji: Po hante bukë në banesë kur erdhën dy makina!

Dosja "Gjici"/ Zv.kryetari i bashkisë së Kukësit shkon në SPAK

Newsroom 11 |XAMA: LAJMI I FUNDIT FAKE QË PASHË, ISHTE PËR MUA

Newsroom 11 |XAMA: KËSHILLË QYTETARËVE- MOS LEXONI VETËM NJË BURIM

Newsroom 11 | XAMA: GAZETARËT NUK SHKRUAJNË ME EMËR, KJO S'ËSHTË ETIKE

Xama në Newsroom: Lajmet e rreme përhapin panik! Më akuzuan se kisha marrë para për një shkrim

Muka në Newsroom: Në Shqipëri ka portale gjobaxhie, u bëjnë shantazh njerëzve

Xama në Newsroom: Fake News shpërndahet më shumë në Facebook e Tik Tok! Gazetarët të shkruajnë emrin

Newsroom 11 |Kush prodhon lajme të rreme në Shqipëri

Newsroom 10 |SENJA: NE S'REAGOJMË NDAJ GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 |HAZIZAJ: 'ÇOHU ENVER', PJESË E GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ KEMI MARRËVESHJE PËR TË MBROJTUR 'VIKTIMAT'

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES KA SHKAKTUAR DHE KRIME

Newsroom 10 |GAZETARI: GJUHA E URREJTJES, PJESË E SHOQËRISË

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES, E FRIKSHME NË SHQIPËRI

Vidhnin në banesa duke përdorur çelësa të klonuar, vihet në pranga 1 person,nje tjeter në kërkim

Newsroom 10 |GJUHA E URREJTJES PËRDORET NGA POLITIKA, AMA TË KONTROLLOJË GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: STEREOTIPET NXISIN GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES LUFTOHET ME EDUKIM

Newsroom 10 | Gjuha e urrejtjes në media, si dhe kush e shpërndan?

Ndryshimet në PS/ Gjiknuri: S'është fundi, por fillimi i diçkaje të re.

Inceneratorët/ S’kam dhënë asnjë kontratë pa garë, ato janë publike!

Ndihet 'i shitur' nga Rama? Gjiknuri: Nuk ndjej braktisje, kam komunikim me të prej 20 vitesh

Klosi: Kemi primare reformimin e partisë, PS synon mandatin e katërt

U shkarkua si Sekretar i Përgjithshëm, Gjiknuri: PS edhe kur fiton, refekton!

Digjet shtëpia në Shkodër, në banesë ndodhej një i moshuar, përfundon në spital

Vazhdon përplasja në PD! Basha kërkon mbledhjen e Komisionit të Etikës për të, Bardhi: Shenjë humbje

Vrasja e Jetmirës/ Autori u dënua me 28 vite burg, nëna e viktimës: Duhet dënim përjetë!

Newsroom 9 | Kallanxhi: Threads? S`besoj se do zgjasë shumë

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Mos merrni për bazë asgjë thuhet në rrjet

Newsroom 9 | Gazetarja: po ndodhin vrasje nga tik tok

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Fake News dallohet vetëm po të jemi kritikë

Newsroom 9 | Kallanxhi: Shqiptarët besojnë gjithçka shohin në rrjet

Newsroom 9 | Eksperti i IT, Tomi Kallanxhi: Tik Tok ka "fake news" sepse s'ka censurë

Newsroom 9 | Gazetarja: Shqipëria do kohë të përshtatet me Tik Tok

Newsroom 9| Eksperti i IT: Çdo rrjet është i përkohshëm, duhet të kujdesemi për vlerat

A mund të mbyllet TikTok për Shqipërinë? Flet për Newsroom eksperi i IT

Fëmija mbyllet brenda në shtëpi, nëna e alarmuar njofton zjarrfikësit, NDËRHYRJA nga ballkoni