LIVE UPDATES
Bota

Dimri i errët i Evropës/ Triko, ngrohës dhe gatim 'inteligjent'

Masat e zbatuara nga Evropa për të përballuar pasojat e shkaktuara nga mbyllja e rubinetit të gazit natyror nga Rusia.

8 Gusht 2022, 17:52 Nga I.A
Dimri i errët i Evropës/ Triko, ngrohës dhe gatim
Foto Ilustruese

TIRANË- Kufizimet për ftohjen, ngrohjen, udhëtimin dhe energjinë elektrike po vendosen tashmë nga shumica e vendeve evropiane pavarësisht pushimeve të verës, pasi mbyllja e gazit për shkak të pushtimit rus të Ukrainës ka tronditur rëndë vlerësimet kombëtare të rezervave të disponueshme të energjisë. Bashkë me garën rrugore në të cilën janë shfaqur vendet anëtare të BE-së. Për të maksimizuar ruajtjen e energjisë, qeveritë kombëtare po përgatisin intensivisht qytetarët evropianë për një dimër sfidues energjetik duke prezantuar një sërë masash për kursimin e energjisë, duke filluar me kondicionerët.

Greqia:

Edhe qeveria greke është përballur me nevojën për t'i dhënë prioritet nevojave energjetike dimrin e ardhshëm, pas marrëveshjes politike të arritur në BE për një ulje horizontale 15% të përdorimit të gazit natyror në të gjitha vendet anëtare deri më 31 mars 2023. Operacioni i kursimit të energjisë nisi nga shteti grek, pasi Ministria e Brendshme vendosi termostat në të gjitha ndërtesat publike, si dhe ato që përdoren nga Organizatat e Pushtetit Vendor, në mënyrë që temperatura e brendshme e ndërtesave publike dhe e sektorit publik më gjerë, gjatë stinës së verës, të mbahet në 27°C dhe gjatë dimrit në 19°C.

Masat horizontale të kursimit të energjisë për shtetin parashikojnë gjithashtu masa hijezuese për ndërtesat për të përmirësuar performancën e tyre energjetike, por edhe për të ulur konsumin e energjisë me të paktën 10%, nëpërmjet racionalizimit të ndriçimit rrugor dhe ndriçimit dekorativ/dekorativ. Derdhja e dritës në ndërtesat publike po i përket të shkuarës dhe Ministria e Mjedisit është e orientuar drejt ndërmarrjes së masave më intensive për familjet, industritë dhe agjencitë.

Masat e menjëhershme që priten të merren pas pushimit të gushtit përfshijnë: funksionimin e termostatit për vendosjen e kufijve të sipërm në sistemet e ngrohjes dhe klimatizimit, përdorimin “inteligjent” të pajisjeve me energji intensive si në biznese ashtu edhe në familje, si dhe mirëmbajtjen e makinerive për të shmangur çdo humbje të nxehtësisë. Gjithashtu, heqja e një në 10 llamba dhe çaktivizimi i ndriçimit dekorativ në monumentet dhe objektet arkeologjike në orën 3 të mëngjesit do të jetë një rutinë e përditshme nga fundi i gushtit e në vazhdim.

Ekziston gjithmonë mundësia e ndërprerjeve të shkurtra të energjisë elektrike për konsumatorët rezidencialë. Në luftë për kursimin e energjisë ka hyrë edhe Shoqata Qendrore e Bashkive të Greqisë, e cila kujton se në bazë të zbatimit të Vendimit të Përbashkët të Ministrisë përkatëse (Fletorja e Qeverisë 3424/t.B/02.07.2022) realizohen ndërhyrje të drejtpërdrejta, si:
■ caktimi i një menaxher/objektet e infrastrukturës energjetike,
■ vendosja e termostatit të ajrit të kondicionuar në 27°C,
■ fikja e ajrit të kondicionuar nëse ka dritare të hapura,
■ fikja e ajrit të kondicionuar pas orarit të punës,
■ ndryshimi i kohëmatësve të ndriçimit rrugor (të paktën) me fotocela,
■ reduktimi i funksionimit të ndriçimi dekorativ (ndërtesa dhe atraksione) deri në orën 3 pas mesnate,
■ kufizimi i përdorimit të shatërvanëve dhe konsumeve të tjera të mëdha të ngjashme.

Kancelari gjerman Olaf Scholz në magazinat e Siemens në Milheim, ku shkoi për të inspektuar turbinën famëkeqe të prodhimit kanadez, e cila mund t'i japë zgjidhje mosfunksionimeve "teknike" të cituara nga Moska për vazhdimin e transfertave të gazit rus nga Gazprom. Dikush vetëm duhet të thotë “e dua” dhe do ta ketë menjëherë”,

Gjermania:

Masa shokuese për vendin e BE-së më të ekspozuar ndaj krizës. Gatishmëri më e madhe ndaj nevojës për të kursyer energji shënohet në Gjermani , pasi ekonomia më e fortë e Eurozonës e kishte lidhur pazgjidhshmërisht mjaftueshmërinë e saj energjetike me tubacionet ruse të gazit natyror. 600,000 ngrohës elektrikë mund të jenë shitur tashmë në të gjithë vendin gjatë muajve të fundit, por ulja e furnizimit nga gazsjellësi Nord Stream 1 si një mjet për presionin e Moskës ndaj Berlinit ka rezultuar në aktivizimin e një "plani gjithëpërfshirës emergjence" të qeverisë për të përmbushur nevojat energjetike të vendit. Në këtë plan emergjence përfshihen:
■ rikthimi i punës së largët me qëllim të çaktivizimit të sistemeve të ngrohjes në ndërtesat e mëdha
■ ndërprerja e ndriçimit elektrik publik në monumente, rrugë dhe ndërtesa (kur ndriçimi i 200 monumenteve historike në Berlin është i barabartë me konsumin e 150 familjeve),
■ vendosja e një "termostati", pra një kufi maksimal i temperaturës për ftohje dhe ngrohje në ndërtesat publike dhe private,
■ modernizimi i sistemeve ekzistuese të ngrohjes,
■ promovimi i efiçencës energjetike të ndërtesave me subvencionim për zëvendësimin e kornizave,
■ stimuj për ndryshimin e sistemeve të ngrohjes duke përdorur burime të rinovueshme të energjisë,
■ ndalimi i përdorimit të gazit natyror për ngrohje pishina private,
■ kontrolle të ngushta për respektimin e masave të kursimit të energjisë,
■ zëvendësimi i llambave me më pak konsumues energjie në ndërtesat publike dhe rrugët,
■ "ndriçim sipas kërkesës", d.m.th. informacion nga qytetarët për rrugët që kanë nevojë për ndriçim elektrik,
■ instalimi i sensorëve për ndriçimin elektrik publik,
■ lirimin e kufirit minimal të temperaturës në ndërtesat private,
■ uljen e temperaturës në pishina dhe qendra argëtimi.

Francë:

Me shkurtime drastike të konsumit të energjisë, edhe nëse depozitimi i gazit ka arritur në 80% deri në gusht, qeveria franceze paralajmëroi veçanërisht kompanitë private, pasi prezantoi objektivin kombëtar për një reduktim total të konsumit të energjisë me 10% në dy vitet e ardhshme, nga Presidenti francez. Emmanuel Macron. Ndër masat që do të zbatohen parashikohen:
■ zhvillimi i energjisë diellore,
■ shtimi i përdorimit të ndriçimit LED me energji shumë të ulët,
■ përforcimi i termoizolimit,
■ nxitja e lëvizshmërisë së butë duke përdorur transportin publik,
■ videokonferencat dhe puna në telekomandë,
■ ngrohje me një tavan në 19°C dhe duke përdorur ajër të kondicionuar në 26°C gjatë pikut të kësaj vere,
■ shkyçja e pajisjeve elektrike dhe Wi-Fi kur janë larg pushimeve ose fundjavave,
■ rekomandimet për kufizimin e ajrit të kondicionuar dhe ndriçimit në familje,
■ vendosja e gjobave për dyqanet me ajër të kondicionuar dhe vendet e ngrënies me dyer të hapura,
■ zbatimi vullnetar i masave nga supermarketet , si: çaktivizimi i tabelave ndriçuese, kufizimi i ajrosjes dhe ndriçimit gjatë natës, ulja e temperaturës në pikat e shitjes në 17°C.

Holandë:

Duke vënë në dukje se pushtimi rus i Ukrainës është "pjesërisht i financuar nga të ardhurat e shitjes së lëndëve djegëse fosile në Perëndim - përfshirë Holandën", qeveria holandeze ka nisur një fushatë të veçantë për të promovuar masat për të kufizuar konsumi i energjisë, me një slogan qendror "Ktheje çelësin". Siç u theksua për qytetarët holandezë, "mbi 15% e gazit natyror që përdorim në Holandë vjen nga Rusia", e cila, sipas qeverisë së vendit, kërkon pjesëmarrjen e qytetarëve në marrjen e masave emergjente, si:
■ fikja e ndriçimit. , kompjuterë elektronikë dhe pajisje elektrike në zyra, pas përfundimit të punës,
■ aplikimi i një termostati, me temperaturë maksimale të lejuar 19°C në vendet e punës, me nxitje për përdorimin e pulovrave!
■ ngrohje dhe ftohje proporcionale, d.m.th. përshtatja e sistemeve të ajrit të kondicionuar dhe ngrohjes me temperaturën e ambientit,
■ përdorimi i programeve ECO, d.m.th. modaliteti i kursimit të energjisë në pjatalarëse, pajisjet elektrike, laptopët dhe serverët e të dhënave celulare,
■ vendosja e kolektorëve diellorë (panele ) në çatinë e zyrës ose banesës,
■ përdorimi i shpeshtë i biçikletave dhe transportit publik në vend të makinave private.


Belgjika:

Pushteti vendor po merr drejtimin për marrjen e masave emergjente në kuadër të dimrit të këtij dimri në Belgjikë, pasi rënia e theksuar e disponueshmërisë së rezervave të energjisë prek veçanërisht vendet me temperatura të ulëta. Për shembull, kryetari i bashkisë së Genk dhe presidenti i Unionit Flaman të Qyteteve dhe Komunave (VVSG), Wim Dries, ka ulur tashmë temperaturën e dusheve publike në qytetin e tij, si dhe temperaturën e ujit në pishinat publike në 28.5°C. Në fund të fundit, qeveria belge ka marrë tashmë masa të veçanta, duke rekomanduar:
■ vendosjen e termostatit 1°C më të ulët,
■ ngrohjen vetëm të dhomave në përdorim,
■ ndryshimin e ngrohjes në "modalitetin e natës" një orë më parë,
■ shmangien e konsumit të energjisë. Pajisje elektrike,
■ përdorimi i transportit publik, biçikletave dhe ecja në vend të automjeteve private,
■ "gatim inteligjent", pra përdorimi i furrës me mikrovalë për të ngrohur ushqimin, pasi harxhon deri në katër herë më pak energji se kuzhinat konvencionale.

Spanjë:

Një projekt-ligj i ri për kursimin e energjisë, i cili përfshin një gamë të gjerë masash kufizuese, do të hidhet në votim në Spanjë më 10 gusht dhe ndërsa kryeministri i vendit, Pedro Sanchez, u ka bërë thirrje të gjithëve nga ministrat. punonjësve të zyrës të lënë mënjanë kravatat këtë verë, duke preferuar veshje të lehta për të reduktuar në mënyrë drastike përdorimin e ajrit të kondicionuar. Projektligji i ri përfshin masa për të gjitha ndërtesat publike, dyqanet, vendet e ngrënies dhe argëtimit, supermarketet, stacionet e transportit dhe aeroportet, si dhe objektet kulturore në të gjithë Spanjën. Ndër masat e reja parashikohen: ■ Kufiri i ngrohjes në 27°C dhe ftohja në 19°C,
■ thirrje për telepunë në sektorin privat,
■ dyert e mbyllura të detyrueshme në të gjitha ndërtesat publike, dyqanet dhe vendet e punës kur funksionon ngrohja ose klimatizimi,
■ fikja e ndriçimit në zyrat bosh,
■ fikja e ndriçimit në monumente në orën 22:00,
■ fikja e ndriçimit në vitrinat e dyqaneve në orën 22:00,
■ varja e tabelave me planin e kursimit të energjisë për ndërtesë,
■ përdorimi i termometrave në vendet e punës dhe ndërtesat publike, që tregojnë temperaturën dhe lagështinë e dhomës.

Itali:

Italia funksionon me “termostat” që nga 1 maji me horizont 31 mars 2023, pas masave të jashtëzakonshme të marra nga kryeministri i atëhershëm Mario Draghi, duke qenë se vendi fqinj ishte shumë i varur nga gazi natyror rus për nevojat e tij energjetike. Krahas masave për kufizimin e konsumit të energjisë, në rastin e Italisë parashikohen edhe gjoba të ashpra, të cilat variojnë nga 500 deri në 3000 euro për çdo shkelës. Masat që aplikohen aktualisht janë:
■ matja e konsumit të energjisë në ndërtesat publike për dhomë,
■ kufiri maksimal i temperaturës 19°C në dimër dhe 27°C në verë, me një kufi tolerance prej 2°C. Klinikat janë të përjashtuara nga masa. spitalet dhe shtëpitë e të moshuarve,
■ Rregullimi i temperaturës me kritere gjeografike, në mënyrë që zonat veriore dhe malore të aktivizojnë ngrohjen nga fillimi i tetorit, ndërsa rajonet jugore nga fillimi i dhjetorit.
■ përdorimi maksimal i ngrohjes qendrore, pra 6 orë në ditë për zonat më të nxehta dhe 14 orë për zonat më të ftohta,
■ kufiri maksimal i temperaturës për shkollat, shtëpitë dhe zyrat prej 20°C, me një tolerancë prej 2°C,
■ temperatura e sipërme kufiri për fabrikat dhe laboratorët në 18°C.

Austria:

Edhe pse vendi i fundit me shpejtësi për të hequr veten nga gazi natyror rus, Austria po punon për planet e kursimit të energjisë, me shumë nga bashkitë e saj që fikin ndriçimin në monumente dhe urat pas natës së 11 shtatorit. Sipas vlerësimeve të para të qeverisë austriake, të paktën 15% e energjisë së konsumuar do të kursehet nga masat për të kufizuar ndriçimin elektrik dhe temperaturën në ndërtesat dhe objektet publike. Në të njëjtën kohë, shumë media në vend japin këshilla për konsumatorët, si uji i vluar me kapak, por edhe reduktimi i përditshëm i ngrohjes qendrore.

Suedi:

Edhe pse qeveria suedeze nuk i ka finalizuar ende masat e kursimit të energjisë, kufijtë e parë janë vendosur për sa i përket rregullimit të temperaturës.
Konkretisht:
■ kufiri maksimal i ngrohjes 21°C në hapësirat e brendshme, i cili është miratuar nga shumë pallate dhe komplekse banimi që kanë një kufi të rreptë maksimal të ngrohjes,
■ përdorimi i një termostati që ndalon temperaturën maksimale mbi kufijtë e lejuar.

Moldavia:

Tre skenarë gatishmërie janë përpunuar nga Ministria e Infrastrukturës së Moldavisë për të vazhduar me marrjen e masave emergjente që synojnë kursimin e energjisë në funksion të dimrit. Në veçanti, për secilin rast është përgatitur një listë masash që do të vendosen, pra nëse gazi natyror rus reduktohet me 35%, me 50% ose me 100%, që nënkupton një ndërprerje të plotë të furnizimit nga Moska. Përballë mundësisë së një ndalimi të plotë të flukseve të gazit natyror nga Rusia, atëherë qeveria moldave synon të vazhdojë me marrjen e masave të menjëhershme në vjeshtë, të cilat përfshijnë:
■ mësimin në distancë për të gjitha nivelet e arsimit,
■ punën në distancë,
■ funksionimin e termostatit për publikun ndërtesat dhe familjet,
■ Ngrohja maksimale në 19°C dhe ulje e mëtejshme e temperaturës pas orarit të punës dhe në fundjavë,
■ fikja e ndriçimit elektrik nga ora 23.00.

Kroacia:

Masat e ndryshimit të qëndrimit Kufizimet në përdorimin e energjisë me qëllimin përfundimtar të ndryshimit të qëndrimit vendosen deri më 31 mars 2023 dhe Kroacia, duke qenë se 40% e konsumit të përgjithshëm kombëtar ka të bëjë me ngrohjen e ndërtesave. Këto përfshijnë:
■ temperaturën maksimale të ngrohjes në hapësirat private dhe publike në 25°C,
■ temperaturën maksimale të ftohjes në hapësirat private dhe publike në 21°C,
■ përdorimin më të madh të ndriçimit LED,
■ përdorimin e transportit publik në vend të automjeteve private për lëvizje,
■ përdorimi i pajisjeve elektrike shtëpiake nga qytetarët në periudha me tarifa më të ulëta.

masat per gazin ne evrope

Sondazh

Poll
Bota 8 Gusht 2022, 17:43 I.A

Cila është situata në Ukrainë?

Foto nga Ukraina UKRAINË- Lufta në Ukrainë është ndezur tashmë për më shumë se pesë muaj. Këtu &eum...

'Lojëra fati'/ Kontrolle në Krujë, Tiranë e në Shkodër, arrestohen 3 persona

'Lojëra fati'/ Kontrolle në Krujë, Tiranë e në Shkodër, arrestohen 3 persona

Pamjet nga operacioni 'Kutia e Pandorës', kokaina e ndarë në 1100 doza gati për shitje

Merr flakë banesa në Tiranë

Operacioni 'Fijet' në Durrës, shkon në 7 numri i kamerave të çmontuara

'Fijet'/ Hiqen 23 kamera të tjera në Korçë, Vlorë dhe Durrës, 13 nën hetim

Deputeti i PS kapet duke shtypur butonin “pro” edhe për kolegen e tij

VIDEO- Deputetët e PD-së i bien bilbilave në seancë

Nallbati: Na përjashtoni të gjithëve dhe vazhdoni! Jeni turpi i këtij vendi

"Jemi tek pazari i gjësë"/ Vasili ngre tonet në Kuvend, Nikolla i mbyll mikrofonin, deputeti:Turp

"Mos e fshini Ramën, po vrisni demokracinë"/ Bardhi kërkon llogari në Kuvend për dosjen McGonigal

Boçi kërkon Ramën: Autori i krimit të vijë këtu, ka korruptuar Parlamentin!

Operacioni 'Fijet'/ Zbulohen kamerat e sigurisë në lagjet e Dibrës, Shkodrës dhe Lezhës

Me armë zjarri e kokainë në makinë, arrestohen dy personat që lëviznin në ish-Bllok

Celibashi: U kap në veprintari politike. Përfaqësuesi: Sako e publikoi në profilin personal

Berisha rrezikon të mos regjistrohet në zgjedhje, Celibashi: KQZ njeh vetëm një PD

Harta e Re Gjyqësore, Llagami: Ky proces na mori 3 vite, ishim në një rrugë pa kthim

'Fijet' në Tiranë, çmontohen 155 kamera të tjera sigurie, 44 persona nën hetim

Sekuetrohen 9 mln lekë në Lushnje, arrestohet shitësi i kokainës, 10 konsumuesit nën hetim

Operacioni 'Fijet', hiqen 37 kamera sigurie në Elbasan

Kontrabandë celularësh, arrestohen 4 persona në Tiranë, sekuestrohen 763 telefona

Operacioni "Fijet", çmontohen 155 kamera sigurie në Tiranë, 37 persona nën hetim

Përfshihet nga flakët apartamenti në Vlorë, shkak dyshohet shkëndija elektrike

"Big Brother" vazhdon në Korçë/ Kapen nëntë kamera të vendosura nga grupet kriminale

Hiqej si punonjës i Forcave Speciale, arrestohet 40-vjeçari me armë në Tiranë

19 të arrestuar nga 'Rrugorja', drejtonin makinën në gjendje të dehur

"Saga Big Brother vazhdon"/ Çmontohen 20 kamera të vendosura në Fier dhe Lushnje

Skafi me turistë pëson avari, bllokohet në det, policia e nxjerr në breg, momenti i shpëtimit

Drift si i 'çmendur' në rrugët e Vlorës, gjobitet me 750 mijë lekë i riu në Vlorë, i hiqet patenta

35-vjeçari përplas të miturën me makinë dhe arratiset, momenti kur kalimtarët rrethojnë të voglën

'Big Brother' në Shqipëri, zbulohen 3 kamera sigurie në lagjet e Memaliajt dhe 1 në Burrel

Hiqen 39 kamera në Korçë dhe Pogradec

Dalin të tjera pamje nga zjarri në parking, zona e rrethuar me polici, banorët në panik

Dalin të tjera pamje nga zjarri në parkingun e kullës, zona e rrethuar me polici, banorët në panik

Zjarri nisi nga parkingu, dalin pamjet nga djegia e kullës 41-katëshe, zona e mbuluar nga tymi

Momenti i arrestimit të Xhevit Sinanit, vrau gruan e vëllain e tij në Gramsh

Vodhën 8 dyqane dhe banesa, në pranga 16-vjeçari, në kërkim shoku i tij

ME VIDEO- Zbulohen 47 kamera sigurie në Durrës, Shijak dhe Krujë

Nxirrnin inerte pa asnjë dokument, arrestohet administratori i një guroreje në Krujë

Aksioni në Vlorë, policia çmonton 16 kamera sigurie të vendosura nga grupet kriminale

"Meta e ka djalë halle", Kryemadhi flet për Dorian Duçkën: Sa ishte te ne qe në rregull

Me dosje në duar, Shkëlzen Berisha mbërrin në SPAK

"Mik është fjalë e madhe"/ Rama tërheq fjalët: Fola anglisht

Rama: Drejtësia amerikane foli, unë jam ulur në Strasburg me njerëz non-grata

"Mik është fjalë e madhe"/ Rama tërheq fjalët: Fola anglisht për marrëdhënien

Rama: Nezajn e njoha përmes agjentit të FBI-së. Duçka ka punuar pa pagesë për mua

Rama pranon takimet me ish-agjentin e FBI: Ndodhën! Po keqlexohen hetimet për të sfumuar 21 janarin

Dosja e FBI/ Rama: Drejtësia amerikane nuk flet për vrasje nga pakujdesia kur urdhrat i jep shteti!

VIDEO-ja që përgënjeshtron Ramën, në shtator e konsideronte mik ish-agjentin e FBI, sot e tërhoqi

Gjenden 38 kamera të tjera në qytetin e Shkodrës

“Manipulimi”/ Iu prezantua si avokat dhe i mori 1.2 mln lekë një gruaje, arrestohet 54-vjeçari