LIVE UPDATES
Editorial

Një epokë e re për botën: Shpenzime për të gjithë!

Ndryshimi në politikën e energjisë lë të kuptohet për një ndryshim më të thellë në mënyrën se si qeverisin qeveritë.

26 Shtator 2022, 16:29 Nga The Economist
Një epokë e re për botën: Shpenzime për të
Foto ilustruese

Dimri i viteve 1973-74 ishte i zymtë dhe në mënyra të ngjashme, i njëjtë si ky sot. Në përgjigje të mosmarrëveshjeve gjeopolitike, çmimet e energjisë kaluan 'tavanin'. Në të gjithë Evropën çmimi i gazit natyror u dyfishua dhe disa vende pati rritje edhe më të mëdha të naftës për ngrohje. Çmimi i naftës së papërpunuar u trefishua. Kjo ushqeu një rritje të inflacionit në të gjithë botën e pasur, duke ulur të ardhurat reale. 

Në kulmin e krizës, Willy Brandt, kancelari i Gjermanisë Perëndimore, përmblodhi përgjigjen zyrtare në shumë vende.

"Do të duhet të vishemi pak më ngrohtë këtë dimër, dhe ndoshta dy ose tre dimrat e ardhshëm. Por ne nuk do të vdesim nga uria.”

Qeveria e tij, si të tjerët, u përqendrua në përpjekjet për të ulur konsumin e karburantit - duke vendosur kufizime të shpejtësisë, duke u thënë njerëzve të mos ngasin makinën të dielave dhe duke u kërkuar fabrikave të refuzojnë furrat. Suedia dhe Holanda prezantuan racionimin e benzinës; Italia vendosi një shtetrrethimi në bare dhe restorante. Pak qeveri shpenzuan para. Në vitin 1973, vlera reale e faturave të përfitimeve të Britanisë mezi u zbut.

Qeveritë e sotme kanë vendosur disa masa për të ulur konsumin. Krahas një buxheti për uljen e taksave të përshkruar më 23 shtator, Britania ka ndarë fonde me vlerë 6.5% të PBB-së në vitin e ardhshëm për të mbrojtur familjet dhe firmat nga faturat më të larta të energjisë, më shumë se sa shpenzoi për skemën e saj të pushimit dhe mbështetjen për të vetëpunësuarit në 2020-21.

Gjermania dhe Franca po ofrojnë ndihma dhe subvencione me vlerë rreth 3% të PBB-së. Qeveritë evropiane po shtetëzojnë pjesë të mëdha të sektorëve të tyre të energjisë. Amerika ka shpenzuar gjithashtu, nëse në një shkallë më të vogël.

Guvernatorët e shtetit po nxjerrin "kartat e gazit" dhe po pezullojnë taksat e karburantit për të ndihmuar njerëzit të mbushin serbatorët. Imagjinoni reagimin sot nëse udhëheqësi i një vendi do të ndiqte vetëm qasjen e Brandt dhe do t'u thoshte njerëzve të vendosnin një shtresë shtesë për ngrohje dhe asgjë më shumë.

Ndryshimi në politikën e energjisë lë të kuptohet për një ndryshim më të thellë në mënyrën se si qeverisin qeveritë.

Politikanët kanë kërkuar prej kohësh të ofrojnë 'rrjeta sigurie' ose stimul në kohë të këqija. Por gjatë 15 viteve të fundit, ata janë bërë shumë më të gatshëm për të mbështetur një pjesë të madhe të ekonomisë. Kur industritë, kompanitë ose njerëzit futen në telashe, ndihma fiskale nuk është kurrë larg. Ne kemi hyrë në një epokë të "shpëtimit".

Tre ngjarje kanë formësuar epokën e re.

E para është kriza financiare e viteve 2007-09. Në këtë periudhë, Amerika shpenzoi 3.5% të PBB-së për paketat e shpëtimit të lidhura me krizën, duke përfshirë infuzionet e kapitalit për bankat dhe huadhënësit hipotekare, sipas një dokumenti nga Deborah Lucas e Institutit të Teknologjisë në Massachusetts. Arsyetimi për ndërhyrjet ishte se të mos bësh asgjë do të ishte shumë më e kushtueshme. Nëse sistemi bankar do të shembet, do të shembet edhe pjesa tjetër e ekonomisë.

Kur mbërriti pandemia e Covid-19, ndihmat e shpëtimit kaluan nga ekonomia në atë reale.

“Të gjithë thanë se ne i shpëtuam bankat dhe nuk u kujdesëm për njerëzit që vuajtën vërtet”, tha Boris Johnson, atëherë kryeministër i Britanisë. Këtë herë do të ishte ndryshe. Gjatë bllokimeve të pandemisë, qeveritë shpërndanë triliona dollarë mbështetje, garantuan sasi të mëdha huadhëniesh të korporatave dhe ndaluan dëbimet dhe falimentimet. Ndryshe nga krizat e mëparshme, shkalla e varfërisë, urisë dhe varfërisë nuk u rrit dhe në disa vende ra. Në të gjithë botën e pasur, të ardhurat e disponueshme u rritën. Shumica e firmave që mbyllën dyert më pas i rihapën ato.

Ngjarja e tretë është rritja e çmimeve të energjisë që ka pasuar pushtimin e Ukrainës nga Rusia. Shkalla e sfidës me të cilën përballet Evropa, ku çmimi i energjisë për konsumatorët tashmë është rritur me 45% nga një vit më parë, ka bindur shumë politikanë se edhe një herë nuk ka zgjidhje tjetër veç ndërhyrjes masive të shtetit. Faturat e energjisë në Evropë do të rriten me rreth 2 trilion euro në krahasim me vitin 2021, sipas analizës nga Goldman Sachs në një bankë. 

Politikanët kanë vendosur pritshmëri të reja se çfarë mund dhe duhet të bëjë shteti. Kjo është e dukshme në paketat më të vogla të shpëtimit, garancitë dhe shpëtimet që janë rritur që nga fillimi i viteve 2010. Qeveria italiane, për shembull, ka krijuar skema për t'u marrë me kreditë me probleme të bankave, në një përpjekje për të detyruar sektorin financiar privat të japë sërish hua. Qeveria britanike u ka ofruar bankave garanci të mëdha për t'i detyruar ato të ofrojnë hipoteka më të mëdha. Vlera e depozitave bankare të siguruara nga qeveria amerikane është rritur me 40% në pesë vitet e fundit.

Në gusht, presidenti Joe Biden njoftoi se do të shpenzonte qindra miliarda dollarë për të shpëtuar amerikanët që kanë borxhe për kredi studentore. Në të njëjtën kohë, ai zgjeroi garancitë e kredisë për energji të pastër.

Australia dhe Zelanda e Re u kanë ofruar qytetarëve pagesa të kostos së jetesës për t'u përballur me inflacionin e lartë.

Polonia ka vendosur një moratorium për borxhin hipotekor. Rumania po bën diçka të ngjashme. Është vetëm çështje kohe para se të vijë ndërhyrja e radhës.  Po sikur, pas një viti, çmimet e energjisë në Evropë të mbeten shumë të larta? Po sikur një sulm kibernetik të rezultojë në zhdukjen e depozitave bankare?

Madhësia e vërtetë e gjendjes së shpëtimit është e vështirë të llogaritet, pjesërisht nga projektimi. Qeveritë në përgjithësi nuk përfshijnë të ashtuquajturat “detyrime”, të tilla si huatë e garantuara dhe rezervat e nënkuptuara, në shifrat e tyre fiskale. Kjo u lejon atyre të mbështesin ekonominë duke mbajtur borxhin publik të raportuar të ulët. Masat konvencionale të borxhit publik të Amerikës, për shembull, nuk përfshijnë numrin e madh të premtimeve dhe detyrimeve që shteti u ka bërë grupeve që variojnë nga industria financiare, aeroportet e deri te pensionistët.

E vërteta fillon të bëhet më e qartë nëse gërmoni në bilancet e qeverisë. Rezulton, për shembull, se ministrat britanikë kanë premtuar të ndihmojnë një numër befasues projektesh. Shteti britanik është përgjegjës për pastrimin e tunelit të "La Manche" dhe po ashtu ka marrë angazhime për të mbështetur detyrimet e pensioneve të disa skemave individuale nëse deficitet duhet të financohen.

Duke përshtatur punën e James Hamilton në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, ne jemi përpjekur të llogarisim detyrimet totale të nënkuptuara të qeverisë federale amerikane - në fakt, sa ka premtuar të paguajë nëse gjërat shkojnë keq, plus angazhimet për të cilat ka nuk llogaritet plotësisht. Përveç borxhit publik të raportuar, nëse shtojmë detyrime jashtë bilancit, duke përfshirë garancitë për depozitat bankare të njerëzve, pagesat e kujdesit shëndetësor dhe garancitë e hipotekave (për herë të parë ndonjëherë, qeveria federale u bë kohët e fundit garantuesi ose burimi i financimit për më shumë se gjysma e hipotekave amerikane).

Ne zbulojmë se qeveria është në grep për detyrime me vlerë më shumë se gjashtëfishi i PBB-së së vendit dhe se këto detyrime janë rritur vitet e fundit shumë më shpejt se prodhimi i vendit.

Të dhëna të tjera tregojnë gjithashtu për një gjendje në rritje të shpëtimit.

Shpenzimet qeveritare të botës së pasur për subvencione dhe transferta, të tilla si përfitimet e mirëqenies, janë rritur në mënyrë të pashmangshme, pasi politikanët ndihmojnë kompanitë që janë në vështirësi dhe kompensojnë familjet që ata mendojnë se kanë pasur një marrëveshje të papërpunuar.

Në Britani këto shpenzime nuk kanë qenë aq të larta që nga fillimi i të dhënave në vitin 1948. 

Qeveritë janë më të shpejta për t'iu përgjigjur emergjencave sesa më parë. Dëshmitë nga Deutsche Bank tregojnë se madhësia e fondit për shpëtimin e sektorit financiar është rritur. Ne shqyrtuam të dhënat e shpenzimeve publike nga Britania, duke parë nëse shpenzimet aktuale nga departamentet qeveritare ishin më të larta apo më të ulëta se sa ishte caktuar nga buxheti fillimisht.

Një studim i kohëve të fundit nga Dan Gabriel Anghel i Universitetit të Studimeve Ekonomike të Bukureshtit dhe kolegët e tij, tregon se detyrimet kontingjente të qeverive po kristalizohen në pagesat aktuale më shpesh sesa kjo ndodhte më parë. Në vitet 1990, qeveritë evropiane ndërmerrnin rreth dy operacione shpëtimi në vit. Në vitin 2019, lëshuan 10.

Askujt nuk i pëlqen të shohë një biznes të shkatërruar ose dikë në skamje. Një përfitim tjetër i shtetit të shpëtimit është se njerëzit dhe bizneset nuk kanë më nevojë të shpenzojnë aq shumë për sigurimet, pasi ata e dinë se shteti do të ndërhyjë. Në Amerikë, për shembull, shpenzimet totale arritën kulmin në fillim të viteve 2000 në rreth 8% e PBB-së, por tani ka rënë në nën 6%. Kjo tregon se po kursehet shumë.

Megjithatë, ka anët negative, përveç kostove fiskale. Siç vuri në dukje Friedrich Hayek, një ekonomist, ndërkohë që një ndërhyrje e caktuar - një ndihmë bankare, le të themi, ose kontrolle stimuluese në një pandemi - mund të jetë e justifikueshme në vetvete, shumë ndërhyrje së bashku mund të mbytin një ekonomi. Kapitalizmi prodhon risi dhe të ardhura më të larta përmes shkatërrimit krijues. Gjërat që nuk funksionojnë ndalojnë, dhe gjërat që funksionojnë më mirë fillojnë. Një rrjet sigurie mbarëkonomike e ngadalëson këtë.

Tani për tani, qeveritë nuk kanë gjasa të ndryshojnë kurs. Për sa kohë që ato nuk u drejtohen bankave, shpëtimet janë të njohura. Dhe me përjashtim të mundshëm të Britanisë, investitorët duket se ende nuk i kanë tretur plotësisht rreziqet fiskale të nënkuptuara në këtë strategji të re. Kur të godasë recesioni i radhës, siç mund të ndodhë së shpejti, prisni një raund tjetër të skemave të pushimit, përfitime shtesë dhe çeqe stimuluese. Kur industria e ardhshme dështon, prisni një paketë të madhe shpëtimi. Ne jemi të gjithë bankierë tani./TheEconomist

kriza ekonomike prej luftes

Sondazh

Poll

Editorial 24 Shtator 2022, 14:33 Monitor

Dua të jetoj në Shqipëri!

Foto ilustruese Shqipëria është kthyer në një vend paradoksesh dhe i çudirave të mëdha, me raste, edhe qesharake...

Editorial 12 Shtator 2022, 16:32 Meri Lika

Lideri dhe ne

Meri Lika Para pak kohësh nisa të lexoj librin e Federico Finchelstein, historian argjentinas, “Nga fashizmi tek populizmi në histori&...

Editorial 12 Shtator 2022, 14:00 Blerton Abazi

Siguria e brishtë kibernetike në rajon

Blerton Abazi Pandemia Covidit-19 ka ndikuar edhe në sjelljet tona të përditshme, sidomos në përdorimin e shërbimeve digjital...

Aksidenti me dy viktima në autostradën Tiranë-Durrës, makina mori para bordurat e rrugës

Aksidenti me dy viktima në autostradën Tiranë-Durrës, makina mori para bordurat e rrugës

VIDEO- Shpërthimi me tritol në butikun në Durrës, ja si u dëmtua biznesi i gruas

Berisha dhe demokratët 'zaptojnë' Kuvendin

Me pistoleta dhe kallashnikovë në Range Rover/ Arrestohen 4 "të fortët" në Tiranë

Berisha shton akuzën ndaj Ballës: Te ndjek hija e avokatit Ravik Gurra

VIDEO E SHERRIT/ Berisha akuzon Ballen per vrasjen e avokatit Ravik Gurra

PA KOMENT- Shkodra 'nën ujë', ja si duket qyteti

Protesta kundër traut në Divjakë, një betoniere brenda parkut

EKSKLUZIVE- Lulzim Basha takohet me Ben Blushin ne Panairin e Librit, merr me vete edhe vajzën

Balla: Berishës iu dogjën tre marrëveshje tek Porti i Durrësit, koncensionarët po i kërkojnë lekët

Balla-Spahos: Do shkosh tek Porti i Durrësit me pistoletë si Strazimiri, s'keni zgjidhje tjetër

Ndërtimi i rrugëve/Balla 'shigjeton' Partinë e Lirisë:Mondi bëj kallëzime, kishin ministritë në 2017

Balla 'lëshon' gojën: Saliut i rri mendja tek vëllezërit Kariç, na vjen dhe zor t'i përmendim...

Elisa Spiropali realizon "ëndrrën" e fëmijërisë me Berishën, del LIVE me të, tregon 2 gishta

Perplasje mes banoreve dhe Policise ne Divjake

Berisha 'shënjestron' Ulsi Manjën: Vetëm dy mushka kanë mbetur pa u punësuar në fshatin tënd

Berisha bllokon foltoren dhe del në Facebook: Jam live në gjithë botën, mos ma qani hallin mua!

Berisha: Parlamentin e komandojne grupet kriminale

Dëshmia e Orges Xhelilit para avokatëve: Policët bashkiakë më goditën

ME VIDEO- PLAS KEQ SHERRI në Komision, Braçe e humb kontrollin, "shpërthen": Ik ore pirdhu!

Protesta e opozitës, pamjet nga Bulevadi, mijëra qytetarë të mbledhur

Sherri i plotë i Ramës me dy deputetët e PD: Ta tregoj unë ty, do të shkatërroj!

Balla: Kokoneshi jashtë rrezikut për jetën

Veliaj takon Papa Françeskun: Jemi takuar në Tiranë...e aprovuam ndërtimin e bustit të Nënë Terezës

Droge mes karameleve ne Tirane

Grida Duma lë mandatin, kolegët e saj në lot, Açka dhe Gjekmarkaj të përlotur

Grida Duma lë mandatin e deputetes së Partisë Demokratike

Masakra e Lushnjes, babai i Leart Haxhiut: Djali im është i pafajshëm, se di ku është

Përdhunues serial, MOMENTI i arrestimit të Spartak Dyrmishit

Nga një armë në çdo raft rrobash, çfarë gjeti Policia gjatë aksionit në Shkodër

Dalin PAMJET nga megaaksioni në Korçë

Qeni i prish mitingun Ramës, të gjithë meken, kryeministri: Po lëre në punën e vetë...

Ibrahim Lici mesazh audio nga Turqia: Jetoj i lirë, nuk jam arrestuar

Arrestohet Agim Gjata, qelloi mbi RENEA

Meta: O Edi, o lepurush, do të shporrim me poezinë ‘liri a vdekje’ të Havzi Nelës

Pakti PD PL, Meta: Kryetari i Keshillit super politikan

Paloka 'korrekt' me orarin, takohet me Bardhin në një lokal para parlamentit

Alibeaj-Majkos: Je kokrra e komunistit! Deputeti socialist: Budalla! Dosjet s'mund të hapen për...

Flet avokati i vellezerve Mollaj: Tina genjen, e shantazhojne

Durrësi zgjohet nën ujë

Tetori rozë, vajzat dhe gratë e FA i bashkohen fushatës sensibilizuese kundër kancerit të gjirit

NIS PROTESTA në Elbasan/ Qytetarët fikin makinat në shenjë rebelimi, rreshtohen në shesh

Alibeaj pranoi bashkëpunimin, do nisin negociatat/ Berisha: E mirëpres. S'tërhiqem nga Primaret

Demokrati emocionet për 'doktorin'! I bie telefoni kur po fliste me Berishën,e përplas në tokë

Privatizimi i ish-klubit ‘Partizani’, dëshmon Qirjazi: MM më kërkoi firmën, bëra ç’ishte e ligjshme

Tiranë, bënin kontrabandë me veshje, pije, cigare dhe rroba, 3 të arrestuar në 2 operacione

Me 14 emigrantë në Morinë, arrestohet 19-vjeçari, shpallet në kërkim bashkëpunëtori i tij

Rrumbullaku ngre strukturë për emërimet në polici: Riformatim ekipeve që hetojnë krimin

Me dy kallashnikovë në shtëpi e municion luftarak, arrestohet 31-vjeçari në Dibër

"Porsche", "Maseratti" e 'Mercedes Benz", arrestohet 52-vjeçari që shiste mjetet e vjedhura në BE